fbpx
Sluit ×

Steunloket Energie

 De prijzen voor stroom en gas zijn al maandenlang historisch hoog. En iedereen merkt dit direct in de portemonnee: de energiekosten per maand verdubbelen minimaal, situaties waarbij het voorschot verdrievoudigd zien we dagelijks voorbij komen.

De energieprijzen zijn torenhoog en die onzekerheid houdt voorlopig nog wel aan. Daar zijn de experts het wel over eens en de energiebeurzen laten het al zien. De komende jaren komen we niet meer terug op het niveau van bijvoorbeeld een jaar geleden.

Al uw vragen over de energierekening overzichtelijk op een rij! 

U kunt zich voorstellen dat in deze tijd de telefoon bij SportStroom roodgloeiend staat en er dagelijks tientallen mails binnenkomen met vragen over de energiekosten, het voorschotbedrag etc. Allemaal terechte vragen die we naar beste kunnen van het juiste antwoord proberen te voorzien.

Meermalen per dag krijgen we dezelfde vragen, daarom hebben we besloten die op een rij te zetten, zodat u het rustig kunt nalezen. Wellicht staat uw vraag er ook bij.

De overheid

Geldt het prijsplafond ook voor verenigingen?

Naast huishoudens hebben nu ook zzp’ers, winkels, verenigingen, kleine maatschappelijke organisaties en een deel van kleine MKV recht op het prijsplafond.

Een aantal feiten over deze maatregel:

  • het prijsplafond wordt op 1 januari 2023 ingevoerd
  • voor gas wordt het maximale tarief € 1,45 per m3 tot een verbruik van 1.200 m3
  • voor elektra wordt het maximale tarief verlaagd tot € 0,40 per kWh tot een verbruik van 2.900 kWh

(Bovengenoemde tarieven zijn inclusief energiebelasting, ODE en BTW.)

Wij hebben zonnepanelen! Tegen welke prijs salderen we? De marktprijs of het prijsplafond?

 Het prijsplafond geldt voor uw netto-verbruik, de salderingsregeling wordt eerst toegepast.

Als u bijvoorbeeld per jaar 6.000 kWh. stroom invoedt op het net en 8.000 kWh. afneemt, is de netto-afname 2.000 kWh. en valt daarmee volledig onder het prijsplafond.

Als u bijvoorbeeld per jaar 6.000 kWh. stroom invoedt op het net en 5.000 kWh. afneemt, is er dus geen sprake van netto-verbruik en is het prijsplafond niet van toepassing.

Mijn energierekening

Wat verandert er per 01-01-2023?

Op dit moment geldt nog de korting op de energiebelasting, de hogere heffingskorting én de BTW-verlaging van 21% naar 9%. Dit vervalt per 01-01-2023.

Hoe hoog wordt mijn voorschotbedrag per 01-01-2023?

Uw voorschotbedrag is als volgt opgebouwd:

Kale stroom/gas prijs + vastrecht + netbeheerkosten + energiebelasting + Opslag Duurzame Energie (ODE) + 21% BTW.

Op dit moment zijn de exacte energiebelastingtarieven én netbeheerkosten nog niet bekend, die worden op zijn vroegst begin december gepubliceerd.

Vast tarief of variabele prijs?

Waar doen we goed aan? Voor een variabel tarief kiezen en hopen op een prijsverlaging of voor de zekerheid van een vast tarief kiezen?

Deze vraag wordt veruit het meest gesteld. Het kenmerk van een variabel tarief is dat het per maand door de leverancier aangepast kan worden aan de marktomstandigheden, oftewel elke maand weer een hoger tarief, waarin de leverancier ook het verlies van de voorgaande periode kan versleutelen. Het voordeel van een variabel tarief is dat u bij een sterke prijsdaling uw tarief weer vast kunt zetten.

Helaas is de verwachting, al zichtbaar op de energiebeurs, dat stroom en gas het komende jaar niet veel goedkoper wordt. Natuurlijk hebben de Europese maatregelen een dempend effect, maar de onzekerheid over de oorlog in Oekraïne en wellicht een koude winter, blijven de prijzen structureel hoog houden.

Het voordeel van een vast tarief is dat u weet waar u aan toe bent en deze kosten in uw begroting kunt verwerken.

Minister Jetten dringt er bij de energiebedrijven op aan ook vaste contracten voor langere periodes aan te bieden, omdat hij verwacht dat de gasprijs doorstijgt naar € 3,- per m3 en stroom naar € 1,- per kWh. maar dat is momenteel heel lastig. Daarom is ons advies wél voor een vast tarief te kiezen.

Stel dat de energieprijzen stijgen of dalen tijdens onze contractperiode, worden onze tarieven dan weer aangepast?

Nee, uw tarieven blijven de gehele looptijd van uw overeenkomst ongewijzigd omdat op het moment dat u het contract sluit, voor de gehele looptijd het benodigde volume stroom en gas wordt ingekocht.

Kunt u onze hulp gebruiken?

 Als ook uw vereniging onze hulp kan gebruiken, neem dan gerust contact met ons op. We denken graag mee wat in uw specifieke situatie de beste aanpak is!