fbpx
Sluit ×

Uw zonnestroom opslaan in een accu

Uw zonnestroom opslaan in een accu

Bij SportStroom krijgen we veel de vraag of het slim is te investeren in een accuopslagsysteem. Dan kan de zomers geproduceerde (en niet-benodigde) zonnestroom worden opgeslagen om later in het jaar de accommodatie te verlichten en wellicht te verwarmen.

De gedachtegang is logisch, maar ons advies is om voorlopig niet in een accu-systeem te investeren. Daarvoor hebben we de volgende argumenten:

  1. kleinverbruikers salderen hun zonnestroom. De salderingsregeling wordt weliswaar afgebouwd, maar zal pas vanaf 2031 volledig afgeschaft zijn. Zolang je mag salderen, is dat de beste businesscase voor de vereniging;
  2. het is niet waar dat je zomers geproduceerde stroom in een accu kunt opslaan tot de winter. Dat is technisch onmogelijk;
  3. Accu-systemen zijn nog veel te duur, en de kinderziektes zijn er nog niet uit;
  4. voor het opslaan van een redelijke hoeveelheid stroom is een groot accu-pakket nodig. Dit vergt een enorme investering plus ruimtebeslag.

Zijn accu-systemen in de toekomst ook niet lonend? Zeker wel: met het afschaffen van de salderingsregeling komt de opslag van stroom dichterbij, zullen de innovaties harder gaan en de prijzen dalen.

Tot die tijd kan de zonnestroom op andere manieren beter benut worden: bijvoorbeeld voor het produceren en bufferen van warm water voor de douches of de verwarming van uw pand.

Ook kan de geproduceerde zonnestroom met een laadpaal verkocht worden aan bezoekers of omwonenden van uw  pand.

Meer weten over het opslaan van uw energie?

We helpen ook uw vereniging graag. Neem gerust contact met ons op!

Contact opnemen
Meer weten over het opslaan van uw energie?Contact opnemen